Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Wielrennen voor gevorderden

Tips voor geoefende wielrenners

Voorbereidingen op een toertocht

De Tour de France is van start gegaan en begon dit jaar ook nog eens in Nederland. Een extra motivatie voor velen om het wielrennen weer eens op te pakken of om fanatieker aan de slag te gaan. Ook de naderende vakanties en het mooie weer zorgen ervoor dat er veel tochten worden georganiseerd en gereden. Hartstikke leuk natuurlijk al die toertochten, maar waar moet u nou eigenlijk op letten als u zo'n ritje gaat maken?

De juiste afstellingen

Een correct afgestelde fiets is bij het rijden van zowel lange als korte tochten van belang. Hierbij moet u denken aan de hoogte en positie van uw zadel en de lengte van de stuurpen. Met de juiste afstelling voorkomt u blessures en zit u ook prettiger op uw fiets waardoor u het langer kunt volhouden. Onmisbaar dus voor een lange(re) toertocht. Voor de juiste afstellingen kunt u uiteraard terecht bij Bike Totaal. We helpen u graag met het optimaal afstellen van uw fiets 

Verzet

Naast de juiste afstellingen van uw fiets is uw verzet erg belangrijk. Het verzet is de afstand die uw fiets aflegt als u de pedalen één keer ronddraait en wordt bepaald door de verhouding tussen het aantal tanden van het kettingblad voor, het kransje achter en de wielomtrek. U berekent uw huidige verzet met de volgende rekensom:     

omtrek van het aangedreven wiel    x   het aantal tanden op het voorkettingblad

                                                                     het aantal tanden van het achterkettingwiel

Met een versnellingsmechanisme zoals een naafversnelling of derailleur kan het verzet aan uw eigen voorkeur en aan de omstandigheden worden aangepast.

De keuze van uw verzet hangt af van de plek waar u fietst én van uw ervaring en conditie. Als beginnend fietser kunt u het beste kiezen voor een lager verzet. Fietst u in Nederland, dan kunt u prima uit de voeten met een standaard verzet. Gaat u in bijvoorbeeld Frankrijk de bergen in, dan kun u beter voor een bergverzet kiezen. Daarbij zijn de tandwielverhoudingen anders zodat u sneller trapt om dezelfde snelheid te halen (hogere cadans). 

Cadans

Een hoge cadans heeft een aantal voordelen. Allereerst kunt u gemakkelijker uw evenwicht bewaren. Als u te zwaar moet trappen zult u minder evenwicht hebben of komt u helemaal stil te staan. Dit is uiteraard niet de bedoeling en een aangepast verzet kan u hiervoor behoeden. Een ander voordeel van het fietsen met de juiste cadans is dat u minder kans heeft op blessures. Hoe lichter uw benen draaien hoe minder slijtage en hoe minder krachten er op uw knieën komen. Het kiezen voor het juiste verzet en het vinden van de juiste cadans is dus veel beter voor uw kniegewrichten.

Het laatste voordeel van het fietsen met een hoge cadans is dat uw spieren minder snel vermoeid zullen raken, waardoor het mogelijk is langer door te gaan of een betere prestatie neer te zetten. Een lange tocht met veel hoogtemeters zal u op deze manier een stuk gemakkelijker afgaan.

Het rijden met een hoge cadans is wel iets waar u uzelf de tijd voor moet gunnen om aan te wennen. Veel fietsers maken de fout om met een te groot verzet rond te rijden. Naar beneden schakelen om zo met minder energie even hard te fietsen voelt voor hen onnatuurlijk en zij hebben eerder de neiging om nog zwaarder te schakelen. U zult dus echt moeten leren fietsen met een klein verzet en een hoge cadans.

Remmen en bandenspanning

Uw remmen dienen uiteraard altijd in orde te zijn. Niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Wanneer u nieuwe remblokken op uw fiets heeft, is het aan te raden deze eerst in te remmen alvorens u aan een toertocht begint. Op deze manier worden de remblokken alvast opgeruwd en zijn de remmen klaar voor gebruik.

Naast het bovenstaande is het raadzaam ook uw banden en bandenspanning aan te passen aan de omstandigheden waarin u gaat fietsen. Uw prestatie kan erg afhangen van deze factor. Afhankelijk van het weer is het aan te raden uw bandenspanning aan te passen. Rijdt u op een mountainbike en is het slecht weer? Laat dan wat lucht uit uw banden lopen. U heeft dan meer grip en voorkomt nare valpartijen. Rijdt u op harde paden? Dan raden we u aan om uw banden hard op te pompen. Een druk van 8 of 9 bar is voor een racefiets geen probleem in deze situatie, maar denk er wel aan de op de band aangegeven maximum druk nooit te overschrijden.

Voeding

Heeft u technisch alles op orde en kunt u starten met uw training of toertocht, dan wilt u natuurlijk het maximale uit uw prestatie halen. Tijdens inspanning heeft het lichaam behoefte aan extra brandstof en dat beteken dat u de juiste voeding zult moeten nemen. Er is voeding voor vóór, tijdens of na de training en u heeft keuze uit gel, drank of een reep. Alles over de verschillende soorten sportvoeding en de cruciale momenten van inname vindt u hier.

Fiets onderhouden

Het is belangrijk dat uw fiets na de rit nog wat extra aandacht krijgt. Het is niet te voorkomen dat er weleens iets stuk gaat, maar door goed onderhoud is het echter wel mogelijk om slijtage aan uw fiets te voorkomen. Niet alleen in de zomer, maar juist ook in de winter is het aan te raden om uw fiets goed te onderhouden. Alles over het onderhouden van uw fiets na het fietsen en de juiste middelen hiervoor kunt u hier terugvinden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Uit onze eigen ervaring willen we u graag de tip meegeven om te denken aan extra reservebanden tijdens uw toertochten. Lekrijden is geen zeldzaamheid en u zult blij zijn met deze reservematerialen wanneer u met een platte band naast de weg staat.

Verder is het verstandig om niet alleen uw fiets, maar ook uzelf goed voor te bereiden op een toertocht. Zorg ervoor dat u zich goed kleedt, niet te warm en niet te koud. Dit kan namelijk ook van invloed zijn op uw prestatie. Draag uit veiligheid altijd een helm en beschermende handschoenen. Op deze manier voorkomt u ernstig letsel bij een eventuele valpartij.

Twijfelt u aan het juiste verzet of wilt u meer advies over de voorbereidingen op een toertocht, kom dan eens langs bij een Bike Totaal winkel in de buurt. Wij vertellen u graag over onze passie en kunnen u helpen bij de juiste voorbereidingen voor uw toertocht.

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Close Inloggen